loading...
وبلاگ علمی
امیرمتین کباری بازدید : 36 جمعه 01 فروردین 1393 نظرات (1)

باسلام خدمت بازدیدکنندگان محترم

 

اغازسال ۱۳۹۳ مبارک باد.

 

برایتان سال خوبی را ارزو می کنیم.

 

هر روزتان نوروز                   نوروزتان پیروز

امیرمتین کباری بازدید : 70 چهارشنبه 21 اسفند 1392 نظرات (0)
اطلاعات ايستگاههای گيرنده زمينی (اخذ) سازمان فضايي ايران که در مرکز فضايي ماهدشت واقع شده اند، به صورت زير ليست می گردند: 

 
ايستگاه گيرنده زمينی1- ايستگاه گيرنده زمينی و دريافت اطلاعات ماهواره ای (HRPT)

این ايستگاه در سال 1375 نصب و از سری ماهواره های NOAA درمد HRPT اطلاعات دريافت می کند. اين ايستگاه در طول روز قادر به دريافت اطلاعات از 3 سری ماهواره به نامهای NOAA17،NOAA18  و  NOAA19می باشد. در ماهواره های NOAA، ارسال اطلاعات در باند L انجام می گيرد. روزانه به طور کلی 3 الی 4 گذر از اطلاعات این ماهواره ها ثبت می گردد که اغلب پوشش کامل ایران و یا بخش قابل توجهی از آن را داراست. محدوده گذرهای ارسالی از ماهواره های NOAA، از سمت شمال تا شمال دریای خزر، از سمت جنوب تا شمال شرقی آفریقا، از سمت شرق تا غرب هند و از سمت غرب تا بخش کوچکی ازشرق اروپا را شامل می گردد. اما بدلیل حرکت وضعی زمین و حرکت قطبی ماهواره، تنها بخشی ازاین محدوده در هر گذر دریافت می گردد. از هر گذر دریافتی درطول همان روز اطلاعات QL و MAP ایران (تصوير منطقه ای ايران) آن تهیه شده و اطلاعات خام،  QLوMAP ها روی DVD ذخیره و جهت سفارش کاربران به بخش آرشیو سازمان تحویل می گردد.

سنجنده ماهواره های NOAA ،AVHRR3 ناميده می شود که در 6 باند رادیومتری از سطح زمین اقدام به تصويربرداری نموده و اطلاعات را به ايستگاههای اخذ مخابره می کند. قدرت تفکیک مکانی این سنجنده 1/1 کیلومتر می باشد. با استفاده از تصاوير اين سنجنده، درک ما از اتفاقات، تغیيرات و فرایندهای جهانی بر روی خشکی، اقیانوسها، دمای سطحی(حرارت سطح دریاها و زمين) و مرزهای مختلف (آب و دریا و یخ و برف) افزایش می یابد. آنتن ايستگاه گيرنده، با دارا بودن 8/1 متر قطر، توانايي حرکت در 2 محور مختلف را دارد. بلوک دیاگرام سخت افزاری این سیستم در زير نشان داده شده است.

 

NOAA Ground Receiving Station
 

 ايستگاه گيرنده زمينی2- ايستگاه گيرنده چند منظوره (Uniscan) 

این ايستگاه در سال 1380 نصب و اطلاعات سنجنده MODIS ماهواره TERRA را تا بحال دريافت می کند. در سال 1382 ايستگاه مذکور با هدف ارتقاء و افزايش سطح دريافت اطلاعات ماهواره ای، با نصب تجهيزات خاص قادر به دریافت تصویر از سنجنده های WIFS، LISS و PAN سری ماهواره های IRS-1C کشور هند، گردید. این ايستگاه اطلاعات را در باند X ارسال می کند. روزانه به طور متوسط 2 گذر از MODIS دریافت می گردد. این ماهواره هر دو روز یک پوشش کامل از اطلاعات کره زمین را که حاوی 36 باند می باشد به زمین مخابره می نماید. تصاوير اين سنجنده نيز همانند سنجنده AVHRR جهت مطالعات خشکی، اقيانوس شناسی، آشکارسازی تغييرات، تاثیر پوشش ابرهای ضخیم بر میزان تشعشعات خورشیدی جذب شده توسط زمین و تعيين درجه حرارت خشکی و سطح آبها مناسب است. توان تفکیک مکانی این سنجنده در باندهای 1و 2، 250متر و درباندهای 3تا 7 ،500 متر و در باندهای 8 تا 36 ،در حدود یک کیلومتر می باشد.

پوشش آنتن این ايستگاه که 65/3متر قطر دارد، 1600 کیلومتر بوده و در سه محور مختلف حرکت می نماید. محدوده تصاویر دريافتی از این سنجنده در طول گذر، از سمت شمال تا شمال دریای خزر، از سمت جنوب تا شمال شرقی آفریقا، از سمت شرق تا غرب هند و از سمت غرب تا قسمتی از شرق اروپا را شامل می گردد. به دلیل حرکت وضعی زمین و حرکت قطبی ماهواره، همواره بخشی از این محدوده در هر گذر دریافت می گردد . پس از هر دریافت تصاوير خام به همراه QL آن بر روی DVD ذخیره و در نهایت تحویل بخش آرشیو سازمان می گردد. بلوک دیاگرام سخت افزار این ايستگاه در زير نشان داده شده است.

 Uniscan Station



ايستگاه گيرنده زمينی3- ايستگاه گيرنده اطلاعات ماهواره ای (
FY2C)

نصب و راه اندازی این ايستگاه در مرکز فضائي ماهدشت  در سال 1385 انجام گرفت و مأموریت آن، اخذ تصاویر از ماهواره FY2C چین می باشد. این ماهواره در سال 2004 میلادی به فضا پرتاب و در مدار GEO قرار گرفت. ااطلاعات ماهواره FY2C پس ازدریافت توسط چین به روش DVB-S برای ماهواره ASIASAT-4 در باند KU ارسال می کند. این ماهواره، که خود نیز GEO می باشد (در سال 2003 توسط  آمریکا به فضا پرتاب گردید)، این تصاویر را بدون وقفه در باند C به آسیا و در باند KU به استرالیا ارسال می نماید. سنجنده این ماهواره SVISSR نام دارد که در 5 باند رادیومتری  از زمین تصویر تهیه و ارسال می نماید. قدرت تفکیک مکانی این تصاویر برای باندهای مرئی، 25/1 کیلومتر و برای باندهای نامرئی، 5 کیلومتر است. آنتن این ماهواره 4/2 متر قطر داشته وثابت می باشد. این ماهواره در طول شبانه روز، 28 تصویر را به زمین ارسال می دارد که طول مدت هر اخذ، 25 دقیقه خواهد بود که طی آن یک  پوشش اسکنی کامل از قرص زمین دریافت می گردد. در طی شبانه روز کليه تصاویر دریافت شده، بررسی و به انتخاب 2 صحنه از آنها ثبت، پردازش و تحويل می گردد.  تجهیزات سخت افزاری این سیستم کوچک، شامل آنتن، LNB و یک کارت سخت افزاری است. بلوک دیاگرام نحوه دریافت اطلاعات این ماهواره و مشخصات کانالهای آن در زير نمایش داده شده است. 

مشخصات کانال 

نام کانال

مشخصات کانال

طول موج
(ميکرومتر)

توان تفکيک فضائی
(کيلومتر)

IR1

Long Wave Infrared

10/3~11/3

5

IR2

Split Window

11/5~12/5

5

IR3

Water Vapor

6/3~7/6

5

IR4

Medium Wave Infrared

3/5~4/0

5

VIS

Visible

0/55~0/95

1/25

FY2C Block Diagram

  



امیرمتین کباری بازدید : 178 چهارشنبه 21 اسفند 1392 نظرات (0)

 ماهواره FormoSat2
 تاریخ درج اطلاعات: 29/7/1388  
 

 

 ماهواره CBERS2
 تاریخ درج اطلاعات: 29/7/1388  
 


 ماهواره CartoSat1
 تاریخ درج اطلاعات: 29/7/1388  
 


 ماهواره ALOS
 تاریخ درج اطلاعات: 29/7/1388


 ماهواره RapidEye
 تاریخ درج اطلاعات: 28/7/1388  
 

 

 ماهواره های WorldView1 و WorldView2
 تاریخ درج اطلاعات: 28/7/1388  
 
 
 
 


 ماهواره های GeoEye1 و GeoEye2
 تاریخ درج اطلاعات: 28/7/1388  

 
 


 ماهواره Spot
 تاریخ درج اطلاعات: 24/10/1386  

 


 ماهواره Landsat
 تاریخ درج اطلاعات: 24/10/1386  
 
 


 ماهواره RADARSAT
 تاریخ درج اطلاعات: 24/10/1386  
 




 ماهواره IKONOS
 تاریخ درج اطلاعات: 24/10/1386  
 
 


 ماهواره TERRA/ASTER
 تاریخ درج اطلاعات: 24/10/1386  
 
 

 ماهواره ENVISAT
 تاریخ درج اطلاعات: 24/10/1386


 ماهواره Quickbird
 تاریخ درج اطلاعات: 24/10/1386  
 


 ماهواره JERS-1
 تاریخ درج اطلاعات: 24/10/1386  
 



 ماهواره IRS-1C
 تاریخ درج اطلاعات: 24/10/1386  
 
 


 ماهواره IRS-1D
 تاریخ درج اطلاعات: 24/10/1386  
 
 


امیرمتین کباری بازدید : 60 چهارشنبه 21 اسفند 1392 نظرات (0)

بطور کلی هنگامی می توان از پيشرفت علمی در يک زمينه که متاثر از رشد فناوری يا فنون مربوطه در يک جامعه است،                                                             سخن راند که علم مورد نظر بصورت جزئی از فرهنگ آن جامعه در آمده باشد. لذا در جهت ترويج استفاده از فنون سنجش                                                           از دور و ياری رساندن به رشد آن در کشور، بخش سنجش از دور سازمان فضائي ايران وظيفه خود دانسته تا در راستای نيل                                                      به مقصود، کليه فعاليتها و ماموريت های خود را بصورت زير تنظيم نمايد:

 

1-       همکاری درتهیه و تدوین سیاستها، خط مشی ها و برنامه های بخش سنجش از دور کشور.

2-       مشارکت در تهیه و تدوین اهداف کيفی و کمی بخش سنجش از دور کشور و تعیین اولویت برنامه ها                                                                              با توجه به منابع انسانی و فیزیکی بخش.

3-       انجام بررسی های فنی طرحهای مختلف بخش سنجش از دور کشور و ارائه گزارشات لازم.

4-       همکای در تهیه و تدوین سند توسعه بخش سنجش از دور کشور.

5-       همکاری در تهیه و تدوین برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت در جهت توسعه بخش سنجش از دور کشور.

6-    پیش بینی و پیشنهاد برنامه ها، طرحها و پروژه ها و منابع مالی مورد نیاز آنها در برنامه های سالیانه و پنج ساله                                                              توسعه بخش سنجش از دور کشور.

7-       بررسی و تجزیه و تحلیل روند اجرایی برنامه های بخش سنجش از دور کشور و ارائه گزارشات لازم در این خصوص.

8-       نظارت بر کلیه برنامه ها و طرحهای بخش سنجش از دور کشور و ارائه گزارشات لازم.

9-       نظارت بر اجرای کلیه قراردادهای تعهد شده و ارجاع شده از سوی سازمان که مرتبط با فناوری سنجش از دور می باشند.

10-   جمع آوری آمار و اطلاعات از فعالیتهای مختلف بخش سنجش از دور جهت بهره برداری لازم و ارائه بموقع آنها به واحد مربوطه.

11-   بررسی و مطالعه روند توسعه فناوری سنجش از دور در کشورهای موفق و بکارگیری مطالعات در تدوین برنامه های                                                        بخش سنجش از دور کشور.

12-   گسترش همکاری با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی مرتبط با فناوری سنجش از دور در داخل و خارج از کشور.

13-   بررسی و مطالعه برنامه ها و توصیه های ارائه شده توسط مجامع تخصصی منطقه ای و بین المللی و اعمال آنها                                                                در برنامه های بخش سنجش از دور کشور.

14-   انجام مطالعات و بررسی های لازم پیرامون وضعیت موجود فناوری سنجش از دور در کشور.

15-   مطالعه و ارائه پیشنهاد در خصوص آزاد سازی و خصوصی سازی فعالیتهای مرتبط با سنجش از دور.

16-   تهیه و تدوین برنامه های بکارگیری فناوری سنجش از دور در بخش های مختلف کشور.

17-   زمینه سازی برای همکاری مناسب و موثر بخش سنجش از دور با سایر بخشهای کشور.

18-   برنامه ریزی در راستای توزیع، استقرار و توسعه امکانات و تاسیسات بخش سنجش از دور با عنایت به قابلیتها،                                                             مزیتها و ظرفیتهای منطقه ای کشور.

19-   برنامه ریزی در راستای ایجاد فضای مناسب برای رشد فعالیتها و ارتقا ظرفیت و توانمندی های نهادها و                                                                         مراکز غیر دولتی بخش سنجش از دور.

20-   مشارکت در تهیه و تدوین خط مشی ها و راهبردهای بهینه در راستای ترویج و عمومی سازی کاربردها                                                                            و قابلیتهای فناوری سنجش از دور.

21-  بررسی طرحهای کلان پیشنهادی در زمینه های تاسیس، تجهیز، توسعه، نگهداری و بهره برداری در                                                                           قلمرو فناوری سنجش از دور و اظهار نظر نسبت به آنها.

22-   ارائه پیشنهاد برای تدوین برنامه های همکاری بین المللی در قلمرو فناوری سنجش از دور.

23-   همکاری به منظور حضور فعال و موثر در مجامع، اتحادیه ها و همایش های داخلی و بین المللی مرتبط با سنجش از دور.

24-   همکاری با واحد آموزش در برگزاری کارگاهها و دوره های آموزشی تخصصی مرتبط به سنجش از دور.
امیرمتین کباری بازدید : 25 چهارشنبه 21 اسفند 1392 نظرات (0)
تعریف و تاریخچه

کاربردها

ماموريتها

پروژه ها

پژوهش

تصاوير

محصولات

لينکها

 

تعريف علم سنجش از دور

 

بطورکلی از زمانهای گذشته تا کنون روشهای مختلفی برای جمع آوری                          داده های مبتنی بر مکان وجود دارد که از آن جمله می توان به مشاهدات نجومی، فتوگرامتری، نقشه برداری و سنجش از دور اشاره نمود. سنجش از دور از زمره روشهای جمع آوری داده محسوب می گردد که در آن کمترين ميزان تماس مستقيم با اشياء و عوارض مورد اندازه گيری را داشته و برخلاف ساير روشها که عوامل انسانی در گردآوری و تفسير داده های زمينی نقش دارند، در روش سنجش از دور اين وظيفه بر عهده سنجنده ها خواهد بود.

 
مسير حرکت انرژی از منبع به عوارض زمين و برگشت آن بصورت بازتابش به ماهواره سنجش از دور
 

 

در ادامه تعاريف متعددی از سنجش از دور (Remote Sensing) ارائه می گردد:

·          سنجش از دور دانش پردازش و تفسير تصاويری است که حاصل ثبت تعامل انرژی الکترومغناطيس
و اشياء می باشند (Sabins 1997
).

·          سنجش از دور علم و هنر به دست آوردن اطلاعات درباره يک شیء منطقه يا پديده، از طريق پردازش
و آناليز داده های اخذ شده بوسيله يک دستگاه (بدون تماس مستقيم با شیء منطقه يا پديده
 مورد مطالعه) است(ASP, 1983
).

·          سنجش از دور بر سنجيدن اشياء از مسافتی خاص، يعنی تشخيص و اندازه گيری ويژگيهای يک جسم
 بدون تماس بالفعل با آن جسم، دلالت دارد(Harper
  و Dorothy nv1983).

 

1- منبع انرژی

منبع انرژی که خود توليد کننده حجم وسيعی از موج الکترومغناطيس است، سبب پراکنش اين امواج به اشياء و پديده های روی زمين شده که باز تابش آن به سنجنده ها می رسد. بزرگترين منبع انرژی خورشيد محسوب می گردد. در بعضی از موارد سنجنده ها خود امواج الکترومغناطيس را توليد و به سمت عوارض گسيل می دهند.

 

2- اتمسفر

هنگاميکه انرژی الکترومغناطيس از منبع خورشيد منتشر شد در را رسيدن به اشياء و پديده های روی زمين از محيطی بنام اتمسفر عبور می کند. اتمسفر از لايه های مختلفی تشکيل يافته که روی عبور امواج الکترومغناطيس تاثير می گذارد. اين تاثير بصورت جذب و تفرق انرژی ظاهر می گردد. يکی از پديده های متداول که در تصاوير مشاهده می گردد، ابرها بوده که از ملکولهای بخار آب تشکيل شده اند. اين ملکولها سبب جذب بخش بزرگی از امواج الکترومغناطيس می گردند. لذا برای رهايي از اين پديده، سنجنده ها به گونه ای طراحی می گردند تا برای دريافت امواج کمتر در محدوده جذب اتمسفر قرار گيرند. معمولا طول موجهای بلند (در محدوده ماکرويو) کمتر از لايه های اتمسفر تاثير می پذيرند. بهمين دليل در مناطقی که در بيشتر روزهای سال آسمان ابری است، از سنجنده های راداری استفاده می گردد.

 

3- اشياء و عوارض

امواج الکترومغناطيس پس از عبور از لايه های اتمسفر به اشياء و پديده های روی زمين رسيده و دست خوش تغييرات جديدی خواهد شد. بدين صورت که قسمتی از امواج به پديده ها برخورد کرده و جذب آنان می گردد. قسمتی از آنها عبور نموده و قسمتی منعکس می شوند. بخش انعکاس يافته امواج که در فضا منتشر می گردد، توسط سنجنده ها دريافت می گردد.

 

4- سنجنده

جمع آوری امواج الکترومغناطيس جهت اندازه گيری و ثبت، از وظايف سنجنده ها محسوب می شوند. بطور کلی سنجنده ها از لحاظ منبع انرژی به دو دسته سنجنده های فعال (Active) و سنجنده های غير فعال(Passive) تقسيم می گردند. سنجنده های غير فعال از آن دسته سنجنده هايي هستند که به منبع نور خورشيد و ساير پارامترهای مرتبط با آن وابستگی شدت دارند. در مقابل سنجنده های فعال قرار داشته که از لحاظ تامين انرژی الکترومغناطيس و ساير عوامل جوی و اتمسفری کاملا مستقل عمل می نمايند. بعنوان مثال سنجنده های راداری از اين نوع می باشند.

 

 


 
مراحل رشد تاريخی سنجش از دورمراحل رشد تاريخی سنجش از دور

 

1- در سال 1859 اولین عكس هوایی توسط گاسپارد فلیكس از یك بالون هوایی تهیه شد.

2- در سال 1903 از كبوترهای جاسوس در ماموریت های نظامی استفاده شد.

3- در سال 1908 ویلبررایت اولین هواپیمای عكاس را رهبری نمود و بونویلان عكسهای هوایی را تهیه كرد.

4- در سالهای آخر جنگ جهانی اول عكسهای هوایی به سرعت برای اهداف شناسایی بكار گرفته شدند. اما جنگ جهانی دوم دوره جدیدی برای عكسبرداری های هوایی به همراه داشت.پیشرفتهای مهمی در صنعت عكسبرداری حاصل شد.استفاده از فیلمهای حساس مادون قرمز رایج گردید.

5- در دهه 1960 آمریكا از طریق ماهواره های جاسوسی خود شروع به جمع آوری اطلاعات بر علیه كوبا و شوروی سابق نمود. در سال 1972 ناسا اولین ماهواره ارزیابی منابع زمینی بنام ERTS-1 را به فضا پرتاب كرد كه بعدها تحت نام لندست شناخته شد.

6- در سال 1972 اولین سری ماهواره های لندست با دوربین و سنجنده های RBV (Return Beam Vidicon)،  MSS (Multi spectral sensor) و TM(Thematic Mapper) در چهار و هفت باند توسط ایالات متحده آمریکا در مدار زمین قرار گرفته، از این مرحله که تصویربرداری از حالت آنالوگ خارج و بصورت رقومی درآمد، دریچه ای جدید برای پردازش تصاویر و نهایتا" تعبیر و تفسیر آنها به روی بشر گشوده شد. .

7- فرانسه در سال 1986 اولین سری ماهواره های SPOT خود را با قدرت تفکیک 10 و 20 متر (درسه باند) در مدار کره زمين قرار داد.

8- هندوستان سری ماهواره های IRS (Indian Remote Sensing) را در سال 1988 تکميل نمود.

9- در اين ميان کشور ژاپن و آژانس فضایی اروپا در سال 1991 به ترتيب اقدام به ساخت سری ماهواره های ERS(European RS Satellites), MOS (Marine Observation Satellites)  نموده ماهواره های خود را در مدار کره زمين قرار دادند.

10- در سال 1991، کشور کانادا سری ماهواره های Radar-sat (Radio Detection & Ranging Satellite) را تکيمل و به فضا پرتاب نمود.

11- در سال 1995، با مشارکت کشورهای برزیل و چین، ماهواره CBERS(China-Brazil Earth Resource Satellite) به فضا
 پرتاب شد.

12- با پرتاب ماهواره هایIKONOS  (قدرت تفکیک 8/. متر و 2/3 متر) در سال 1999و Quick-Bird (قدرت تفکیک ./6 متر و 44/2 متر) درسال 2001، قدم بزرگی در جهت توليد و بکارگيری تصاوير ماهواره ای با قدرت تفکيک بالا برداشته شد.

13- در سال 2003 با ساخت و پرتاب ماهواره پيشرفته Orbview (قدرت تفکیک 1 متر و 4 متر) قدم جديدی در عرصه تصوير برداری ماهواره ای برداشته شد.

14- سازمان تحقیقات فضایی هند (ISRO)، در حال تحقیق درباره پروژه ماهواره هایی است که دارای قابلیت ارسال به فضا و بازگشت مجدد به زمین هستند. این پروژه در حال سپری کردن سیر تکاملی خود در ISRO است و انتظار می رود در سال 2005 بهره برداری شود.

15- در سال 2008 ماهواره Geo-eye (قدرت تفکيک 4/0 متر و 6/1 متر) در مدار زمين قرار گرفت. تاکنون اين ماهواره جزو مدرنترين ماهواره های با قدرت تفکيک بالا محسوب می گردد که کاربردهای فراوانی در سنجش از دور دارد.


 تاريخچه سنجش از راه دورتاريخچه سنجش از دور سازمان فضايي ايران

به دنبال پرتاب اولین ماهواره مطالعه منابع زمینی آمریکا که بعدها به سری لندست تغییر نام داد، دفتر جمع آوری اطلاعات ماهواره ای در سازمان برنامه و بودجه وقت در سال 1353 تاسیس گردید. پس از مطالعات اولیه و کسب نتایج مطلوب از تصاویر ماهواره ای و بمنظور دسترسی مستقیم به تصاویر ماهواره ای، دفتر مذکور به مرکز سنجش از دور تغییر نام داد. در سال 1355 در قالب "طرح استفاده از ماهواره" با هدف دريافت مستقيم اطلاعات ماهواره ای، پردازش، تکثير و توزيع اقدام به خرید و نصب یک ایستگاه گیرنده تصاویر ماهواره ای در ماهدشت کرج گردید. در ايستگاه مذکور سیستمهای زير پيش بينی گرديد:

1- سيستم رديابی و دريافت اطلاعات

2- سيستم فرايند و تصحيح اطلاعات
3- سيستم تفسير اطلاعات
4- سيستم مديريت اطلاعات
5- سيستم تکثير و چاپ اطلاعات

در سال 1371 طبق ماده واحده مصوب مجلس شورای اسلامی، مرکز سنجش از دور ایران در قالب یک شرکت دولتی به وزارت پست و تلگراف و تلفن سابق واگذار شد. متعاقبا" در تاريخ 19/9/1382 به منظور انجام مصوبات شورای عالی فضایی کشور، تمامی فعالیتهای حاکمیتی مرکز سنجش از دور ایران به سازمان فضایی ایران محول گردید.



امیرمتین کباری بازدید : 23 چهارشنبه 21 اسفند 1392 نظرات (0)
تاريخچه مركز فضايي البرز
 
 
مركز فضايي البرز در فاصله حدود هفتاد كيلومتري غرب تهران قرار گرفته و داراي وسعتي به مساحت حدود 42 هكتار ميباشد. اراضی مركز فضايی البرز توسط اداره منابع طبيعي استان تهران در اختيار سازمان فضايی ايران قرار گرفته است. بدليل عدم وجود آب كافي و با كيفيت مناسب، آب مورد نياز اين مركز توسط يك حلقه چاه عميق كه در زمين متعلق به مركز در فاصله 8 كيلومتري جنوب شرقی آن حفر شده از طريق سيستم انتقال آب و لوله كشي تامين ميگردد. تاريخچه فعاليت مركز را ميتوان در دوره هاي مختلف زمانی كه از سال 1351 آغاز ميگردد، مورد بررسي قرار داد. خلاصه اي از فعاليتها و تحولات ايجاد شده در اين مركز، طي 34 سال گذشته را ميتوان بشرح زير گزارش نمود.

 الف – دوره سالهاي 1351 الي 1357
همزمان با پرتاب اولين ماهواره سنجش ازدور توسط سازمان هوا و فضانوردي آمريكا (ناسا)در سال 1351تحت عنوان ماهواره تكنولوژي منابع زميني (Earth Resources Technology Satellite( ERTS –1 كه بعدها به لندست تغييرنام يافت، فعاليت اين رشته از علوم فضايي در ايران آغاز شده است.اين فعاليت در دفتري بنام دفتر جمع آوري اطلاعات در سازمان برنامه و بودجه وقت تمركزيافته است. نظر به اينكه اصولا اين فناوري و هر نوع تكنولوژي جديد با سرعت بسيار گسترش می يابد و پويايي زيادي دارد؛ علوم مربوط به فضا نيز با طراحي و ساخت ماهواره هاي مختلف و ورود كشورهاي ديگر به اين عرصه، با تغييرات و پيشرفت زيادي مواجه بوده است.كشور ايران نيز در آنزمان ميكوشيد بهر نحوي خود را با پيشرفتها وتغييرات اين فناوري هماهنگ نمايد. در همين راستـا از طريق در اختيـار داشتن حمـايت دولت ايالات متحده آمريكا تصميم می گيرد تا نسبت به اخذمستقيم اطلاعات ماهواره اي اقدام نمايد. درخواست ايران مورد موافقت آمريكا قرار گرفته ومصوب می گردد كه ايستگاه گيرنده ايران به 33 كشور تحت پوشش آنتن گيرنده؛ خدمات ارايه نمايد و آن كشورها نيز حق ايجاد ايستگاهي از اين دست را در سرزمين خود نداشته باشند.بدين ترتيب؛در سال 1353 قرار داد خريد؛نصب؛راه اندازي و راهبري موقت ايستگاه گيرنده اطلاعات ماهواره اي بين ايران و شرکت جنرال الكتريك آمريكا منعقد گرديد.

درهمين زمان؛ فعاليت سنجش از دور در ايران بصورت طرح استفاده از ماهواره با دريافت رديف بودجه در سازمان برنامه و بودجه ،ماهيت جديد پيدا نموده و آقاي رضا قطبي مدير عامل وقت سازمان راديو و تلويزيون ملی ايران بعنوان اولين مجري طرح معرفي شده و سپس مجموعه فعاليتهاي طرح استفاده از ماهواره به سازمان راديو و تلويزيون وقت منتقل می گردد.براي ايجاد ايستگاه اخذ مستقيم اطلاعات ماهواره اي محل فعلي مرکز يعنی ماهدشت کرج كه قبلا مرد آباد کرج ناميده ميشد ،مناسب تشخيص داده شده و با توجه به مالكيت دولتي زمينهاي منطقه؛تخصيص آن به اين فعاليت در اسرع وقت ميسر گرديد. با حمايتهاي مديريت وقت سازمان راديو و تلويزيون و با ساخت و تكميل ساختمانها؛ فعاليت نصب در سال 1355توسط پيمانكاربا سرعت آغاز شده و طي دو سال؛ فاز اول آن كه شامل رديابي و اخذ اطلاعات بود آماده بهره برداري شده است. بطوريكه در سال 1357 همزمان با پيروزي انقلاب اسلامي؛حداقل سه پوشش كامل از اطلاعات ماهواره اي لندست توسط اين ايستگاه اخذ گرديده و تحويل آرشيو شده است.

بر اساس قرار داد و با استفاده از الگوي ايستگاههاي مختلف اخذ اطلاعات ماهواره اي كه در كشورهاي آمريكا، كانادا وچند كشور ديگر نصب شده بود ، مقرر گرديد كه در اين ايستگاه پنج فاز مختلف بشرح زيرتاسيس شود:

1-   فاز يك، شامل نصب و راه اندازي تجهيزات مربوط به رديابي ماهواره هاي منابع زميني و اخذ مستقيم اطلاعات از آنها
2-   فاز دو، شامل نصب و راه اندازي تجهيزات مربوط به ضبط و تصحيح اطلاعات
3-   فاز سه، شامل نصب و راه اندازي تجهيزات مربوط به تجزيه و تحليل و فرايند اطلاعات
4-   فاز چهار، شامل نصب و راه اندازي تجهيزات مربوط به مديريت اطلاعات
5-   فاز پنج، شامل نصب و راه اندازي تجهيزات مربوط به چاپ، تكثير و توليد اطلاعات

با پيروزي انقلاب اسلامی ايران پيمانكار آمريكايي با اعلام وضعيت بحراني؛ كشور راترك نموده و از آن تاريخ مديريت اين مجموعه كه كليه تجهيزات مربوط به فازهاي مختلف تحويل شده بود ؛ در اختيار كارشناسان ايراني قرار گرفت. 

ب - دوره سالهاي 1357 الي 1370
در اين دوره كه زمان نسبتا طولاني را نيز شامل ميشود؛ و بنوعي ميتوان آنرا دوره ركود مركز ناميد، بيشتر وقت كارشناسان و مديران براي معرفي اين تكنولوژي به افراد و سازمانهاي مرتبط و كاربر و حتي گاهي اوقات بدليل شرايط آنزمان براي توجيه افراد و سازمانهاي غير مرتبط نيز، مصرف ميشد.در اين زمان؛ تهيه گزارشهاي تاريخچه اي و ارايه دلايل توجيهي بمنظور متقاعد نمودن مديران بالادستي و تصميم گيرندگان دولتي بيشترين دغدغه و دل مشغولي كارشناسان بوده است.تغيير مديران و انتقال طرح استفاده از ماهواره از سازمان برنامه و بودجه به سازمان راديو و تلويزيون وقت و بازگشت مجدد آن به سازمان برنامه و بودجه از عمده عواملي بود كه فرصت تصميم گيري بهينه و بموقع را از مديران سلب مينمود. ضمن اينكه مديران نيز اختيار لازم و يا در حقيقت ،قدرت اخذ تصميم را در آن برهه از زمان در جهت تعيين و تكليف نهايي اين مجموعه چه در جهت انحلال ويا ادامه و گسترش فعاليتها،نداشته اند. بنابراين ،عمده فعاليت اين دوره، تلاش كارشناسان براي حفظ هويت و سراپا نگهداشتن مجموعه بوده است. از جمله فعاليتهاي بسيار مثبت اين دوره ميتوان به

1- راه اندازي و راهبري تجهيزات نصب شده براي دريافت مستقيم اطلاعات ماهواره هاي هواشناسي سري نوآ

2- آموزش كارشناسان سازمانها در جهت انتقال تكنولوژي استفاده از ماهواره

3- نصب و راه اندازي فاز هاي دوم، سوم، چهارم و پنجم بمنظور توليد و تكثير اطلاعات ماهواره اي
اشاره کرد.

فعاليتهاي فوق الذكر در مجموع از اقبال خوبي نيز بر خوردار بوده است. تهيه و تحويل دو پوشش كامل اطلاعات ماهواره اي ايران كه در چارچوب تعهدات شركت جنرال الكتريك قرار داشت، با پيگيري مديران وقت امكانپذير گرديد. تهيه اين اطلاعات موجب شده بود كه بتوان كارگاههاي آموزشي كاربرد اطلاعات ماهواره اي را به راه انداخته و همچنين با استفاده از تجهيزات فاز 5، اطلاعات دريافتي چاپ و تكثير شده و در اختيار كاربران مختلف كه آموزشهاي لازم را نيز در مركز ديده بودند، قرار گيرد.  

ج - دوره سالهاي 1370 الي 1375
در راستاي تلاش كاركنان براي توسعه و گسترش فناوري سنجش از دور در سطح كشور، تلاشهايي نيز براي تغيير شرايط موجود و گذر از حالت نه چندان مفيد طرح استفاده از ماهواره و قانونمندي بيشتر اين فعاليت بطور همزمان صورت ميگرفت، تا جائيكه ماده واحده تبديل و تغيير هويت مجموعه ،از طرح به مركز سنجش از دور ايران كه يك شركت دولتي است درسال 1370 توسط مجلس شوراي اسلامي، بتصويب رسيده است. بر اساس اين مصوبه مركز سنجش از دور ايران به وزارت پست و تلگراف وتلفن منتقل گرديده است.پس از تصويب اين ماده واحده ،شرايط بهتر كار در مركز فراهم شده و با تصويب اساسنامه و پستهاي سازماني،نيروهاي جديد بكار گماشته شده و فعاليت در سطح كشور و همچنين منطقه گسترش يافته است. 

د - دوره سالهاي 1376 الي 1381
تصويب ماده واحده و تبديل طرح استفاده از ماهواره به يك شركت دولتي كه ميبايستي بصورت خودكفا عمل نمايد، مشكلات عمده اي را براي مركز بوجود آورد.كاهش هزينه هاي جاري و عدم تدوين برنامه هاي توسعه اي از جمله مواردي بود كه ضرورتاً ميبايستي بمورد اجرا گذاشته شود. در نتيجه ،بسياري از فعاليتهاي مركز در زمينه انتقال فناوري و ارايه خدمات آموزشي كه درآمدي براي مركز نداشته است،از برنامه هاي جاري حذف و يا بسيار كاهش می بايد.از جمله فعاليتهائي كه تحمل آن در شرايط فوق خارج از توان و بودجه مركز بود، وجود مركز ماهدشت را ميتوان نام برد. نتيجتاً در اين دوره ،بررسي شرايط مركز و هرگونه پيشنهاديكه منجر به كاهش هزينه آن شود ،سر لوحه كار مديران و دغدغه اصلي مركز بود.از انواع پيشنهادات،ميتوان، واگذاري مركز به سازمانهاي مختلف دولتي، فروش ، اجاره و تعطيلي موقت را نام برد. سرانجام تعطيلي مركز ماهدشت از تصميمات غالب بوده و اين امر در اين دوره بوقوع پيوسته است. لازم به ياد آوريست كه تا تعطيلي موقت ، فعاليتهاي فاز 5 مبني بر توليد و تكثير اطلاعات و همچنين فاز 1 مربوط به اخذ مستقيم اطلاعات ارسالي از ماهواره هاي هواشناسي با تخصيص كمترين نيروي انساني ادامه داشته است. پس از اخذ تصميم براي تعطيلي مركز،و توقف فعاليتها،نيروهاي مرتبط با فازهاي 5 و 1 نيز مركز را ترك نموده و تنها تعدادي كاركنان خدماتي براي نگهداري فضاي سبز و حراست و نگهباني از مجموعه در مركز باقيمانده اند.بديهي است كه تعطيلي مجموعه و عدم نظارت و رسيدگي به ساختمانها وتاسيسات، موجبات خرابي و از بين رفتن تدريجي آنها فراهم گرديد.

ه - دوره سالهای 1381 تاکنون

در اين دوره با تغيير نام وزارت پست و تلگراف و تلفن به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، شورای عالی فضايي با رياست رئيس جمهور و سازمان فضايي ايران که رياست آن دبير شورا و معاون وزير می باشد زير نظر وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تاسيس گرديد. با مبادله برنامه چهارم توسعه و پيش بينی توسعه زيرساختهای فضايي، مرکز فضايي ماهدشت مجدداً مورد توجه قرار گرفت و نسبت به مقاوم سازی ساختمان TRF (رهگيری و دريافت اطلاعات از ماهواره ها)، بازسازی و تغيير کاربری آن اقدام گرديد. بموازات بازسازی ساختمان مذکور، ساختمان PF (پردازش اطلاعات) برای مقاوم سازی و تغيير کاربری، تخريب گرديد. طرح توسعه مرکز فضايي ماهدشت و تغيير کاربری آن با ماموريتهای جديد از جمله تاسيس ايستگاههای TT&C ماهواره و تاسيس آزمايشگاه بنيادی سنجش از دور و همچنين تاسيس مرکز منطقه ای آموزش و تحقيقات فضايي در دستور کار قرار گرفت. در مرحله بعدی ايستگاه های گيرنده فعال سازمان از مرکز تهران به اين مرکز منتقل و دريافت تصاوير ماهواره ای مجددا در اين مرکز صورت گرفت. هم اکنون ايستگاه های گيرنده NOAA/HRPT،TERRA/MODIS و FY2C در اين مرکز فعال و تصاوير ماهواره ای بصورت روزانه و شبانه دريافت و با انجام پردازش های مختلف همراه با فراداده توليد شده در سامانه پرتال مکانی سازمان، آرشيو می گردد.

امیرمتین کباری بازدید : 27 چهارشنبه 21 اسفند 1392 نظرات (0)
متن نهايي سند چشم‌انداز 20 ساله جمهوري اسلامي ايران

با اتکال به قدرت لایزال الهی و در پرتو ایمان و عزم ملی و کوشش برنامه ریزی شده و مدیرانه ی جمعی و در مسیر تحقق آرمان ها و اصول قانون اساسی در چشم انداز 20 ساله :
ایران کشوری است توسعه یافتهبا جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه، با هویت اسلامی و انقلابی، الهام بخش در جهان اسلام و با تعامل سازنده و موثر در روابط بین الملل.
جامعه ایرانی، در افق این چشم اندازچنین ویژگی هایی خواهد داشت:
توسعه یافته، متناسب با مقتضیات فرهنگی، جغرافیایی و تاریخی خود، متکی بر اصول اخلاقی و ارزشهای اسلامی، ملی و انقلابی، با تاکید بر مردم سالاری دینی، عدالت اجتماعی، آزادیهای مشروع، حفظ کرامت و حقوق انسانها و بهرمند از امنیت اجتماعی و قضایی.
برخوردار از دانش پیشرفته، توانا در تولید علم و فناوری، متکی بر سهم برترمنابع انسانی و سرمایه اجتماعی در تولید ملی.
امن، مستقل و مقتدر با سامانه دفاعی مبتنی بر بازدارندگی همه جانبه و پیوستگی مردم و حکومت.
برخوردار از سلامت، رفاه، امنیت غذایی، تامین اجتماعی، فرصت های برابر، توزیع مناسب درآمد، نهاد مستحکم خانواده، به دور از فقر، فساد، تبعیض و بهرمند از محیط زیست مطلوب.
فعال، مسئولیت پذیر، ایثارگر، مومن، رضایت مند، برخوردار از وجدان کاری،انضباط، روحیه ی تعاون و سازگاری اجتماعی، متعهد به انقلاب و نظام اسلامی و شکوفایی ایران و مفتخر به ایرانی بودن.
دست یافته به جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه ی آسیای جنوب غربی ( شامل آسیای میانه، قفقاز، خاورمیانه و کشورهای همسایه ) با تاکید بر جنبش نرم افزاری و تولید علم، رشد پر شتاب و مستمر اقتصادی، ارتقاء نسبی سطح درآمد سرانه و رسیدن به اشتغال کامل. 


امیرمتین کباری بازدید : 56 چهارشنبه 21 اسفند 1392 نظرات (0)
اساسنامه سازمان فضايي ايران

هیئت وزیران در جلسه مورخ 26/3/1387 بنا به پیشنهاد شماره 27560/1 مورخ 9/8/1386، وزارت ارتباطات و فناوری اطلا‌عات و به استناد ماده 9 قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلا‌عات- مصوب 1382- اساسنامه سازمان فضایی ایران را به شرح زیر تصویب كرد که در پی می آید:

 اساسنامه سازمان فضایی ایران

ماده یك- به منظور انجام وظایف قانونی و امور مطالعاتی، پژوهشی، طراحی، مهندسی و اجرا در زمینه فناوری‌های خدمات فضایی و سنجش از راه دور و تقویت شبكه‌های ارتباطی و فناوری فضایی در داخل و خارج از كشور و تجمیع فعالیت‌های حاكمیتی مركز سنجش از راه دور ایران و وزارت ارتباطات و فناوری اطلا‌عات، سازمان فضایی ایران كه در این اساسنامه به‌اختصار سازمان نامیده می‌شود، با استفاده از امكانات و نیروی انسانی اداره كل طرح و مهندسی و نصب ارتباطات ماهواره‌ای و اداره كل نگهداری ارتباطات ماهواره‌ای شركت مخابرات ایران تشكیل می‌شود.

ماده2- سازمان دارای شخصیت حقوقی و استقلا‌ل مالی است و به صورت مؤسسه دولتی وابسته به وزارت ارتباطات و فناوری اطلا‌عات و براساس قوانین و آیین‌نامه‌های مالی و معاملا‌تی خاص خود و در چارچوب قوانین و مقررات، اداره خواهد شد.

ماده3- وظایف و اختیارات سازمان به شرح زیر است:

الف- انجام امور مطالعاتی، پژوهشی، طراحی، مهندسی و اجرا در زمینه فناوری‌های خدمات فضایی و سنجش از راه دور و تقویت شبكه‌های فضایی در داخل و خارج از كشور و تجمیع فعالیت‌های حاكمیتی مركز سنجش از راه دور ایران و وزارت ارتباطات و فناوری اطلا‌عات.


ب- تهیه و تنظیم برنامه‌های میان‌مدت و درازمدت در بخش فضایی كشور با همكاری دستگاه‌های ذیربط برای پیشنهاد به مراجع ذیربط.


پ- انجام مطالعات به منظور تدوین سیاست‌های طراحی، ساخت، پرتاب و استفاده از ماهواره‌های تحقیقاتی و كاربردی و ارایه خدمات فضایی برای پیشنهاد به مراجع ذیصلا‌ح قانونی.


ت- انجام تحقیقات، طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره‌های تجاری، علمی‌و تحقیقاتی و طراحی و ساخت مركز كنترل و پرتاب ماهواره‌های ملی با همكاری دستگاه‌های ذیربط.

تبصره- امور یادشده به جز پرتاب و مركز كنترل ماهواره‌ای می‌تواند توسط بخش غیردولتی تحت نظارت سازمان انجام شود.

ث- برنامه‌ریزی به منظور هدایت و گسترش استفاده صلح‌آمیز از فضای ماورای جو و اجرام سماوی و نجوم و فناوری فضایی، تقویت شبكه‌های ارتباطی ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی توسط بخش‌های دولتی، تعاونی، خصوصی و نظارت بر اجرای آنها در چارچوب سیاست‌های كلا‌ن كشور.


ج- مطالعه، پژوهش، توسعه فناوری و آموزش‌های كاربردی خاص در زمینه توسعه علوم و فناوری‌های فضایی.


چ- بررسی نیازها و اجرای پروژه‌های ماهواره‌ای و سایر فناوری‌های موردنیاز برای توسعه فناوری فضایی در چارچوب قوانین و مقررات مربوط.


ح- مشاركت در اجرای پروژه‌های ماهواره‌ای ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی در چارچوب سیاست‌های كلی نظام و سایر قوانین و مقررات مربوط.


خ- اعمال وظایف حاكمیتی محوله از طریق ارایه سیگنال بخش فضایی (اعم از صوت، تصویر و داده) به متقاضیان در بخش زمینی، اعطای مجوز برای فعالیت در فضا به منظور مدیریت یكپارچه بخش فضایی كشور و بهره‌برداری منسجم و هماهنگ از فناوری و امكانات فضایی شامل ماهواره‌ها، شبكه ماهواره‌اختصاصی یا ملی (شامل موبایل ماهواره‌ای)، ایستگاه‌های اخذ مستقیم، ایستگاه‌های ارسال مستقیم و كنترل ماهواره‌ها در چارچوب ضوابط و مقررات مربوط.


د- دریافت تعرفه‌های مصوب عرضه خدمات فضایی و اعطای مجوز فعالیت در فضا.


ذ- تعیین صلا‌حیت پیمانكاران و مشاوران غیردولتی برای انجام امور اجرایی و تحقیقاتی فضایی در بخش‌های مختلف كشور در چارچوب قوانین و مقررات مربوط.


ر- نمایندگی، عضویت و حضور در مجامع و اتحادیه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی مربوط، بهمنظور حفظ منافع ملی در چارچوب سیاست‌های كلی نظام و سایر قوانین و مقررات مربوط.


ز- اجرای برنامه‌های همكاری منطقه‌ای و بین‌المللی در امور فضایی در چارچوب سیاست‌های كلی نظام.


ژ- مدیریت و بهره‌برداری از موقعیت‌های مداری و ماهواره‌ای و هماهنگی با دستگاه‌های مسؤول و پیگیری برای ثبت بین‌المللی آنها به منظور استفاده بهینه از منابع فضایی.


س- مطالعه و برنامه‌ریزی برای تأمین بخش فضایی موردنیاز تمام شبكه‌های ماهواره‌ای كشور بهمنظور ارایه خدمات ماهواره از طریق ماهواره‌های ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی در چارچوب قوانین و مقررات.


ش- تهیه و تدوین مقررات و آیین‌نامه‌های مرتبط با شرح وظایف مندرج در ماده 9 قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلا‌عات_ مصوب 1382_ و پیشنهاد به مراجع قانونی برای تصویب.


ص- ایجاد بایگانی ملی و تمركز در نگهداری و طبقه‌بندی و بهنگام‌سازی اطلا‌عات فضایی.


تبصره یك- سازمان موظف است، برای انجام امور و وظایف محول شده از حداكثر توان بخش‌های غیردولتی در چارچوب سیاست‌های كلی نظام استفاده كند.

تبصره2- مسؤولیت تعیین صلا‌حیت امنیتی در خصوص بندهای «خ» و «ذ» این ماده با مراجع ذی‌ربط خواهد بود.
تبصره3- سازمان مجاز است به منظور انجام امور و وظایف محول با تأیید شورای گسترش آموزش عالی كشور نسبت به

تأسیس مركز تحقیقات فضایی (پژوهشكده یا پژوهشگاه) و نیز ایجاد شركت در چارچوب قوانین و مقررات، اقدام كند.
تبصره4- در خصوص بند «د» سازمان مكلف است، براساس نرخ‌هایی كه به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید، اقدام و وجوه حاصل را به حساب درآمد عمومی‌(نزد خزانه‌داری كل) واریز كند. معادل صددرصد اعتبار یادشده از محل ردیف اعتباری در قوانین بودجه در اختیار سازمان قرار می‌گیرد تا پس از مبادله موافقتنامه با معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهوری هزینه شود.

ماده4- اعتبار موردنیاز سازمان در وجوه و اعتبارات عمومی‌بودجه سالانه كشور پیش‌بینی و تأمین می‌شود و در چارچوب آیین‌نامه‌های خاص سازمان موضوع ماده 2 این اساسنامه و سایر قوانین و مقررات مربوط هزینه خواهد شد.
تبصره- سازمان می‌تواند با هماهنگی معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهوری و در چارچوب بودجه‌های سنواتی از كمك‌ها و سایر منابع اعتباری وزارت ارتباطات و فناوری اطلا‌عات و سازمان‌ها و شركت‌های تابع آن و سایر نهادها استفاده كند.

ماده5- در اجرای بند10 ماده 68 قانون مدیریت خدمات كشوری_ مصوب 1386_ سازمان می‌تواند با هماهنگی معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهوری، به منظور جذب و نگهداری نیروهای مناسب برای مشاغل تخصصی و مدیریت، فوق‌العاده لا‌زم با تصویب هیئت وزیران پرداخت كند.

ماده6- تشكیلا‌ت سازمان پس از تدوین توسط سازمان و تأیید معاونت توسعه مدیریت و سرمایه‌انسانی رییس جمهوری قابل اجرا خواهد بود.

ماده7- رییس سازمان كه معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلا‌عات است، توسط وزیر یادشده منصوب می‌شود و بالا‌ترین مقام اجرایی دستگاه خواهد بود.

ماده8- رییس سازمان مسئول حسن اجرای امور و حفظ حقوق، منافع و اموال سازمان است و برای اداره امور سازمان دارای همه گونه حقوق و اختیارات تام در حدود مقررات است و نمایندگی سازمان را در مقابل تمام مقام‌های قضایی و اشخاص حقیقی و حقوقی با حق توكیل به غیر خواهد داشت و نیز می‌تواند قسمتی از اختیارات خود را به موجب ابلا‌غ كتبی به هر یك از معاونان، مدیران یا كاركنان سازمان به تشخیص و مسؤولیت خود تفویض كند.

این اساسنامه به موجب نامه شماره 27483/30/87 مورخ 12/4/1387، شورای نگهبان به تأیید شورای یادشده، رسیده است.

این مصوبه با شماره 62999™ت38571 هـ در تاریخ 25/4/1387، به وزارت ارتباطات و فناوری اطلا‌عات ابلا‌غ شده است.

امیرمتین کباری بازدید : 80 چهارشنبه 21 اسفند 1392 نظرات (0)

 تاريخچه
 

با توجه به فعاليت‌هاي گوناگوني كه در زمينه فناوري فضايي و مسايل مربوط به فضا در سراسر دنيا در حال انجام است، ضرورت ايجاد سازماني واحد در كشورمان امري اجتناب‌ناپذير و نيازي غيرقابل انكار جلوه مي‌كرد. فناوري فضايي، خوشبختانه از سال‌هاي پيش مورد توجه مسئولان، كارشناسان و متخصصان قرار گرفته و تا به امروز دستاوردهاي مثبت و بي‌شماري به همراه داشته است، امّا نبود متولي خاصي كه بتواند اين فعاليت‌ها را به طور متمركز هدايت كرده و در مسير اصلي و درست قرار دهد، باعث شده تا استفاده بهينه و صحيح از اين منابع صورت نگيرد.

جمهوري اسلامي ايران، به عنوان يكي ار معدود كشورهاي منطقه خاورميانه، از سابقه طولاني در زمينه ارتباطات ماهواره‌اي برخوردار است و از سال 1348 با عضويت در برخي از مجامع بين‌المللي مرتبط با فضا خود را به عنوان كشوري پيشرو در امر هوافضا به دنيا معرفي كرده است.

همانگونه كه گفته شد، تشكيل يك نهاد مستقل و متمركز در امر فضا در كشورمان امري اجتناب‌ناپذير بود و خلا چنين سازماني در مجامع داخلي و خارجي به شدت احساس مي‌شد. در همين راستا براساس ماده 8 و 9 مصوبه 68159 مورخ 22/9/1382 مجلس محترم شوراي اسلامي، شوراي عالي فضايي با رياست رئيس‌جمهور و عضويت نهادهاي ذيربط تشكيل گرديد و براساس همين مصوبه سازمان فضايي ايران تأسيس گرديد. بر همين اساس، رئيس سازمان فضايي ايران دبير شوراي عالي فضايي مي‌باشد.

در پی توسعه فعالیت های فضایی کشور و توجه ویژه مسئولین امر به فناوری فضایی، شورای عالی اداری در تاریخ 7/7/1389 طی مصوبه ای چندین پژوهشگاه و پژوهشکده فعال در زمینه تحقیقات فضایی را در سازمان فضایی ایران ادغام و این سازمان از وزارت ارتباطات منتزع  گردید و پس از آن در نهاد ریاست جمهوری زیر نظر مستقیم رییس جمهور اداره می شود.

از جمله وظايف شوراي عالي فضايي، سياستگذاري و تعيين خطوط كلي نظام در امر فضا مي‌باشد و سازمان فضايي ايران نيز وظيفه اجراي اين مصوبات را عهده‌دار خواهد بود. از آنجايي كه تصميمات متخذه از سوي شوراي عالي فضايي فراگير بوده و داراي ابعاد داخلي و بين‌المللي مي‌باشد به تبع آن وظايف سازمان فضايي ايران نيز بسيار خطير و فراگير خواهد بود. آشنا ساختن هر چه بيشتر آحاد جامعه و مسئولان و برنامه‌ريزان كشور از دستاوردهاي بشر در زمينه فناوري فضايي و كاربردهاي آن در ابتدايي‌ترين و بديهي‌ترين نيازهاي روزمره تا پيشرفته‌ترين آن‌ها از مهمترين وظايف اين سازمان مي‌باشد.بطور مختصر باید تاکید کرد که مدیریت فعالیت های حاکمیتی توسعه فناوری فضایی و استفاده صلح آمیز از از فضاء  ماوراء جو به عهده سازمان فضایی ایران می باشد.

ذكر اين نكته ضروري است كشور ما در تداوم راهي كه در گذشته داشته است همواره در تلاش است تا از دستاوردهاي علمي بشر در مقاصد صلح‌آميز و بهبود وضع زندگي عموم مردم بهره‌برداري نمايد و در اين راه با كشورهاي و مجامع بين‌المللي در تعامل بوده و خواهد بود. عضويت داشتن در مجامع بين‌المللي مرتبط با اين هدف از جمله كميته استفاده صلح‌آميز از فضاي ماوراي جو سازمان ملل متحد (COPUOS) و سازمان همکاری های فضایی آسیا و اقیانوسیه (APSCO)و ...مويد اين مطلب مي‌باشد.
 
 از اهم فعالیت ها و پروژه هایی که در حوزه فناوری فضای در حال انجام بوده و یا به نتیجه منجر شده است می توان به موارد ذیل اشاره نمود.
  •   پرتاب موفقیت آمیز ماهواره امید با ماهواره بر سفیر امید پرتابگر ساخت جمهوری اسلامی ایران.

  •  پرتاب کاوشگرهای 3،2،1 و 4 و محموله های زیستی با پرتابگرهای کامل بومی و ایرانی در راستای اجرای پروژه اعزام انسان به فضا.

  •  پرتاب موفقیت آمیز ماهواره رصد 1

  • پرتاب موفقیت آمیز ماهواره نوید علم و صنعت

  •  طراحی وساخت چندین ماهواره که به زودی با پرتابگر های داخلی به فضا پرتاب خواهند شد.

تعداد صفحات : 3

اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    نظرسنجی
    کدام موضوع رامی پسندید؟
    آمار سایت
  • کل مطالب : 27
  • کل نظرات : 1
  • افراد آنلاین : 2
  • تعداد اعضا : 1
  • آی پی امروز : 31
  • آی پی دیروز : 8
  • بازدید امروز : 36
  • باردید دیروز : 10
  • گوگل امروز : 1
  • گوگل دیروز : 2
  • بازدید هفته : 107
  • بازدید ماه : 66
  • بازدید سال : 2,945
  • بازدید کلی : 15,904